Confettiquette
Confettiquette

 Partybutiken som har allt du behöver till festen från ballonger till inspiration.

Vilka ska ni bjuda på ert bröllop?

Bröllop, Vett och etikettKarin SundbergComment

Frågan vilka ni ska bjuda på ert bröllop kan verka banal men ofta är det den frågan de flesta brudpar förr eller senare ställer sig. Så vart ska man dra gränsen, man har ju en budget och lokal att hålla sig till? Med vår lilla gästlisthjälpare hoppas vi kunna guida er lite i djungeln.

Det finns två grundregler när det kommer till att bjuda in till bröllop:

1. Det är er dag så det finns inga måsten.

2. Bjud med hjärtat! Om det är någon du tvekar på och har möjligheten att bjuda - gör det!

Gammal vän med lite kontakt

I vår gästlisthjälpare är en av frågorna: Har du pratat med personen på ett år? Det är en bra tankeställare i valet av gäster samtidigt som frågan inte tar hänsyn till känslomässiga band som att det är en gammal vän du känt hela livet. Då är frågan mer är det en person du vill fortsätta ha i ditt liv och som du annars skulle sakna just denna dag. Om svaret är ja på någon av frågorna ska du självklart bjuda denna person.

Vänners nya respektive

Nya partners till vänner är också en svår fråga - som regel, om möjligt: bjud alltid någons respektive. Sedan finns det ju alltid fallet att en nära vän precis har börjat data någon när ni skickar ut inbjudningarna. Vi föreslår att avvakta och efterinbjuda om kärleken visar sig varande. 

Save the Date

Save the Date är oftast jättebra att skicka ut till dom man bombsäkert kommer bjuda på sitt bröllop och tycker är A och O att de kommer. Givetvis är det trevligt för alla gäster att få en men om man är osäker på vissa gäster kan man avvakta och skicka endast inbjudan till dessa.

Efterinbjuda

Ni kommer alltid ha de där vännerna som ligger i gränslandet. Ni vill gärna bjuda dem för att ni gillar dem, men samtidigt umgås ni inte tillräckligt mycket och någonstans måste man dra gränsen. Arbetskamrater hamnar ofta under denna kategori. Knepet är att alltid beställa extra inbjudningskort så kan ni alltid efterinbjuda dessa ifall andra tackar nej. Kan verka oförskämt men med tanke på hur relationen antagligen ser ut blir den inbjudna oftast bara glad!

Är vi tillräckligt nära?

Så finns det dom där man bara gillar och vill ha där fast man inte känner varandra jättebra. Blir det konstigt då att bjuda dom på sitt bröllop? Svaret är nej – klart ni ska bjuda dessa personer om ni har möjligheten. Vem vet, ert bröllop är kanske just startskottet på en givande vänskap!

Jag har en jättestor släkt, min partner har inte det.

Här går givetvis 50 i 50 principen in. Då får din partner bjuda fler vänner om den vill det. Men kom ihåg det är er gemensamma inbjudningslista och inget annat!

Vilka ska ni bjuda på ert bröllop gästlistehjälpen