Confettiquette
Confettiquette

 Partybutiken som har allt du behöver till festen från ballonger till inspiration.

Koka färskpotatis

Recept, TipsKarin SundbergComment

Färskpotatis premiären är här lagom till Nationaldagen! Finns det något enklare och godare än just färskpotatis med en klick smör? Men hur får man egentligen till den perfekt kokta färskpotatisen. Här kommer vår steg för steg guide hur du kokar färskpotatis på bästa sätt.

Koka perfekt smarriga och lagom hårda färskpotatisar:

1. Salta vattnet - Beräkna ½ msk salt per liter vatten.

2. Vattnet ska koka - Potatis ska alltid börja kokas i kokande vatten. Ett tips är att koka upp vattnet i en vattenkokare så går själva tilllagandet av potatisen snabbare.

3. Lägg i den skrubbade färskpotatisen

4. Krydda vattnet - lägg i dillkvistar.a

5. Sjuda hela tiden - Potatisen skall hela tiden sjuda. Om vattnet inte kokar så suger potatisen vatten och kokar den för kraftigt så går den istället lätt sönder.

6. Flyter upp - Potatisen flyter upp till ytan när den är klar. De minsta blir klara först, så ta bort dem då de kokat färdigt. Bästa sättet för att lyckas med spänsten är detta!

7. Häll av snabbt -Potatisen skall hällas av så snabbt som möjligt då den är klar annars finns risk att den blir vattenfylld och svampig.

8. Ånga av - Lägg lite hushållspapper eller en kökshandduk över potatisen när den är avhälld så att den får ånga av ca 10 minuter före servering.

9. Styla potatisen - Vänd runt potatisen i en kastrull med en klick smör och flingsalt före servering. Strö över några små dillkvistar.

Svensk färsk potatis