Confettiquette
Confettiquette

 Partybutiken som har allt du behöver till festen från ballonger till inspiration.

Ge bort en stickling

Karin Sundberg
ge bort en stickling

De senaste åren har pelargon seglat upp på topplistan bland favoritblommor. Från att ha varit förpassad till landställen och pensionärsboenden finns de nu i var medveten man eller kvinnas hem. En storfavvo är Mårbackan som kan bli rejält stor i växten och därför ectra taxam att ta sticklingar från. Sticklingarna blir sen utmärkta små gå-bort-presenter istället för en traditionell blomsterkvast eller vinflaska.

Man kan ta sticklingar från pelargoner året om förutsatt att "moderplantan" mår fint, viktigt är att skotten som kommer är lite kraftigare.

Vanligast är toppsticklingar. Man skär då av toppen av en gren så att man får 4-5 blad på sticklingen. Skär precis ovanför ett blad. I bladvecket kommer sedan nya skott att växa ut inom några veckor.

Ta sen bort de två nedersta bladen på sticklingen - där kommer rötterna växa ut. OBS eventuella blomknoppar måste pillas bort då den stjäl kraften som behövs till rotning.

De  flesta pelargonsorterna rotar snabbt och enkelt i vanlig såjord, vanlig blomjord är lite för kompakt och innehåller ofta näringsämnen som kan vara för kraftigt för en liten stickling.

Att rota i vatten är inte ett alternativ som rekommenderas. Många sticklingar får rötter i vatten, men dels måste rötterna ombildas när sticklingen planteras i jord och dels är det större risk att misslyckas när man rotar i vatten.

Plantera sticklingen i en liten kruka (6-8cm) och inte för djupt, det räcker med 1-2 cm under jordytan. Placera sedan sticklingen ljust, utan brännande sol och gärna minst i rumstemperatur.

Var återhållsam med vattningen då pelargoner vill ha det relativt torrt för att rota.

Vi gillar egengjorda krukor av tidningspapper, särskilt som man ändå behöver byta till en större mer permanent kruka efterhand. Enklast är att använda sig av en krukmakare men det är inget måste.

Voila! en supergullig, organisk och omtänksam gåbort-present!

stickling

(Bild: Anna Lefvert)