Confettiquette
Confettiquette

 Partybutiken som har allt du behöver till festen från ballonger till inspiration.

Sushi Do's and Dont's

Vett och etikettKarin Sundberg

Finns det någon maträtt som är så enkel och stilistisk och samtidigt så mytomspunnen som Sushi? I Stockholm har det de senaste åren poppat upp fantastiska sushiställen som Sushi Sho och Imouto - där sushikonsten tas på största allvar,  restaurangerna har dessutom fått varsin Michelinstjärna. Men vad är det egentligen som gäller när man ska äta sushi? Här kommer lite do's and dont's och kuriosa om maträtten för att lätta på de magiska dimmorna kring de smakfulla munsbitarna.

sushi do's and dont's
do's
 

- Ät det du beställer eller lägger för dig. Att inte äta upp alla bitar anses ohövligt.

- Pinnar är givetvis det vanligaste att äta sushi med. Det är även helt okej att äta med händerna. (OBS, det gäller inte sashimi)

- Ät alltid Nigiri-bitar (de som är på en risbädd) i en tugga.

- Bonusinfo: Att slurpa då man äter nudlar är helt okej :)

dont's
 

- Ät inte sushibitarna och ingefäran ihop. Ingefäran äts emellan sushirullarna eller bitarna för att neutralisera gommen.

- Skaka inte sojasåsen av sushin.

- Bara fisken och inte riset ska doppas i sojan.

- Från sushikocken beställs bara sushi. Soppa, sidorätter eller dryck ska beställas av servitören.

- Gnugga inte dina pinnar.

5 saker du inte visste om sushi:

- Japaner avslutar oftast måltiden med Miso-soppa för att hjälpa matsmältningen.

- Lämna inte pinnarna så att de sticker upp ur skålen då detta symboliserar att man ger mat åt de döda.

- En klassisk sushi-kock (Itamae) behöver 10 års träning inom sushi köket innan han kan bli sushikock. Detta har börjat ändras till två år då det är en så stor efterfrågan på sushikockar.

- Många tror att sushi betyder rå fisk vilket är fel. Den egentliga betydelsen är ris kryddat med vinäger, socker och salt.

- Sushiknivar måste slipas varje dag.

Vi säger おいしい食事

Bild från Dennis the Prescotts maffiga matbilder.