Confettiquette
Confettiquette

 Partybutiken som har allt du behöver till festen från ballonger till inspiration.

Att gå på engelskt bröllop

Bröllop, DekorationerKarin SundbergComment
engelskt bröllop

Engelska bröllop - visst vandrar ens tankar direkt till en av våra absoluta favoritfilmer, Fyra bröllop och en begravning. Men hur är det egentligen att gå på ett engelskt bröllop? Givetvis har Confettiquettes Kakan haft turen att bevista ett riktigt brittbröllis och det är precis så kul som i filmen. Så, för alla er som fått en inbjudan till ett engelskt bröllop men aldrig tidigare varit på ett så kommer här lite tips om hur det funkar.

Klädsel: Ett vanligt missförstånd är att man ska ha hatt på engelska bröllop. Många har hatt men det är absolut inget måste. Om bröllopet börjar innan klockan 15:00 så räknas det som ett Morning Wedding (förmiddagsbröllop) och då är klädseln Jaquette för män och kort klänning eller dräkt för kvinnor. OBS! om det inte står utskrivet Morning Suit går det bra att komma i kostym. Om det är ett eftermiddagsbröllop är det vanligaste Black Tie (smoking) eller Lounge Suit (kostym). Även här ska det stå utskrivet på inbjudan annars är det kostym som gäller.

Bröllopen är oftast förlagda till en lantlig plats (gård, slott eller liknande) som här på Narbourgh Hall Gardens. Detta bröllop var en strålande dag i maj. Precis som svenskar är britterna inte, efter en lång vinter, särskilt bortskämda med solen så när solen denna dag tittade fram tog den alla med storm. Om vi svenskar är blekfisar så är britterna ännu känsligare för solen och på kvällen på tjejtoaletten var det flera som fick stå och badda sina sönderbrända armar med aloe vera.

Något som är underbart på dessa engelska gårdar är att de ofta har romantiska inslag som en bänk vid vattnet eller ,som här, en trädkoja att klättra upp och prata hemligheter i.

bordsplacering på engelskt bröllop

Beroende på vilken tid bröllopet är så serveras antingen en lunch eller en middag. På engelska bröllop får man alltid sitta vid samma bord som den man kommer till bröllopet med, ofta rentav brevid denna person. När jag (Kakan) och Leo precis blivit ihop var vi på Cat och Wills bröllop. Dom hade knappt hört talas som mig så min bordsplacering var helt enkelt "Guest of Leo Lee". Givetvis njöt jag av min nya titel, tog ett glas champagne och lutade mig tillbaka.

På middagen finns en Master of Ceremonies som motsvarar vår Toastmaster. I Sverige är Toastmastern ofta som en konferenser med roliga upptåg medan här är rollen mer stram. Talarna på ett engelskt bröllop är alltid bara brudens föräldrar, best man och brudgummen, eller mer modernt, brudparet tillsamman. Britterna älskar dock lekar så ofta kan någon typ av lotteri eller frågesport inträffa under måltiden. 

London fields bordsplacering på engelskt bröllop
efterrätt med färska blommor som dekoration på engelskt bröllop

Fina detaljer från dukningen på Cat och Wills bröllop.

bo på pub engelskt bröllop

Engelska bröllop slutar nästan alltid klockan 24:00, då de börjar tidigare, men också för att de flesta ställena bara har tillstånd till klockan 24:00. Detta var något jag och Leo inte visste första gången vi var på engelskt bröllop. 23:55 kom Leo glatt från baren med två stora GTs till oss och vi var redo för flera timmars dans. Då stängdes musiken av och det var dags att gå hem. Ganska snopet...

Oftast bor man på någon närliggande pub eller hotell efter bröllopet. Ett tips är att kolla om man kan bo där bröllopet är vilket gör att man inte behöver ta en taxi hem när festen är slut. Om bröllopet är utanför London (oftast högst en och en halv timme om det är Londonbor som gifter sig) så tar många också en Über eller taxi hem. OBS! Måste förbokas.

Detta underbara röda rum fick vi efter ett bröllop, det kändes som att flytta in i Downton Abby.

presenter engelskt bröllop

Presenter: Är alltid en fråga kring bröllop. Det som är skönt är att det på inbjudan oftast står vad bröllopsparet önskar sig eller har lista. I Sverige tycker många att detta känns jobbigt att skriva ut, vi säger däremot jajaja, då det  verkligen underlättar för gästerna som bara vill göra rätt. Ens riktigt nära vänner kommer oftast på någon speciell gåva ändå. Som utländsk gäst är det givetvis alltid kul att köpa något från hemlandet. Vi brukar safe:a med något fint från Svenskt Tenn som alltid går hem utomlands.

engelskt bröllop

Nu blev det mycket anekdoter från Cat och Wills bröllop så givetvis ska ni få se en bild av den sköna bruden! Hennes glada tärna Lucys (i grönt) bröllop var vi på i helgen så snart får ni se bilder från det.