Confettiquette
Confettiquette

 Partybutiken som har allt du behöver till festen från ballonger till inspiration.

Smörgåstårtan alive and kicking

ReceptKarin Sundberg
smörgåstårtan

Det har nog inte undgått många att smörgåstårtan åter är ett välkommet inslag på tillställningar. Numer är det dock i väldigt uppdaterade varianter som alla verkar vara lite rädda för det smörgåstårtan ursprungligen är - ett hopkok av ingredienser man aldrig skulle matcha idag men som på något magiskt vis bildar en angenäm helhet.

Till min (Lottis) son Ottos dop i helgen gjorde jag fyra stora smörgåstårtor av klassisk modell men uppdaterade dekorationerna för att undvika att de skulle se ut som en bild ur en kokbok från 70-talet. Det var rykande åtgång och idel vitsord så här har ni receptet för given succé!

smörgåstårta

För 12 portioner (låt dig inte avskräckas av ingredienserna)

 • 12 skivor landgångsbröd, vitt

 • 2 askar mild mjukost (naturell)

 • 1 burk tonfisk i olja, 185g

 • 150 g rökt lax

 • 1,5 dl vispgrädde

 • 1 burk riven pepparrot

 • 100 g kokt skinka

 • 1 tub böcklingpastej

 • 75 g bakad leverpastej

 • 1 dl majonnäs

 • 2 tomater

 • 2 polkabetor

 • En ask ärtskott

 • 200-300 g räkor

 • 1 ask sockerärtor

 • 1 burk röd rom

 • 1 gurka

 • dill

Gör så här

 1. Tårtan görs i fyra lager med tre kantskurna landgångsbröd i varje. Placera brödskivorna med långsidorna mot varandra och bred dem med mjukost.

 2. Blanda tonfisken med hälften av den rökta laxen, skuren smått till en bredbar pasta. Bred den över mjukosten. Bred ytterligare tre skivor bröd med mjukost och lägg dem med den bredda sidan nedåt över fyllningen.

 3. Vispa upp grädden och smaksätt den med pepparrot. Finhacka skinkan och blanda ned. Bred detta över brödet och lägg tre obredda brödskivor över.

 4. Nästa lager breds med en blandning av böcklingpastej, leverpastej och så mycket majonnäs att det blir en smidig konsistens. Täck sedan med de tre sista brödskivorna.

 5. Slå in tårtbottnen i plastfilm och låt den ligga i kylen till nästa dag. Bred mjukost runt kanterna och ovanpå tårtan. Lägg ut ett lager lax över tårtan. Skiva gurka och fäst gurkskivor på kortsidan. Sätt ärtskott längst med långsidan. Gå loss på toppen av tårtan med tomatklyftor, gurkskivor, tunt skivad polkabeta, sockerärtor, dill, citron, rom och räkor.

N'joy!

smörgåstårta