Confettiquette
Confettiquette

 Partybutiken som har allt du behöver till festen från ballonger till inspiration.

Kasta ris eller ros?

Bröllop, DekorationerKarin Sundberg
ris eller ros

En av de mest klassiska scenerna ur ett traditionellt kyrkbröllop är riskastningen på brudparet när de, nyvigda, kliver ut på kyrktrappen. Enligt tradition ska detta symbolisera fertilitet och välstånd men om sanningen ska fram är det nog inte många som tänker på själva betydelsen av riset. Därav är det även många som letar alternativ till just ris. Det sägs att småfåglar tar skada av riskorn och vid dåligt väder blir det inte superfräscht med massa ris som börjar läcka stärkelse. Den som dessutom försökt få ut ris ur en rejält sprejad håruppsätting skulle nog också rekommendera att tänka ett varv till.

Så, här kommer lite tips på alternativ till riset, mer eller mindre traditionella:

såpbubblor på bröllop

Såpbubblor

Den kanske vanligaste alternativet - och vem älskar inte såpbubblor? Här finns det färdiga bröllopsförpackningar att köpa som brukar vara rätt gulliga. För den som vill kan man gå all in och göra skräddarsydda såpbubbel-etiketter.

kasta rosblad på bröllop

Rosblad

En klart vacker ersättare som tyvärr inte har riktigt samma räckvidd som ris då de fladdrar med vinden. Om man är inomhus kan det blir lite geggigt men utanför en kyrka - very romantic. Man kan visserligen få tag på färdigplockade rosblad men det enklaste är att köpa rosor och i en enkel snärt vrida av alla blad i ett vrid. Fint att lägga i mindre papp-påsar och dela ut till några ansvariga som efter vigseln får dela ut dessa. viktigt här är att inte vrida av bladen för långt i förväg då de kan bli hängiga.

blandade blomblad att kasta på bröllop

Blandad blomster

En lite färggladare och bohemisk version än de klassiska blombladen är att kasta blandad blomster. Här kan man fylla upp med löv och om det är under sommarens mer blommande period räcker det att gå ut i äng och mark för att få ihop blommor till kast.

konfetti att kasta på bröllop

Konfetti

Vi ÄLSKAR konfetti men rekommenderar det endast vid inomhus-vigsel där den kan sopas upp eftersom det skräpar ner naturen. Samma sak som med blomblad - mer kraft krävs för att nå fram till brudparet.

glitter att kasta på bröllop

Glitter

Samma som med konfetti. Här bör man sikta på sk confetti pops eller glitter pops till gästerna så de enkelt kan förvara glittret tills brudparet visar sig. Liksom med såpbubblor kan man skräddarsy dessa förpackningar en hel del.

tomtebloss på bröllop

Tomtebloss

Oerhört effektfullt på framförallt vinterbröllop. Här kastar man ju inte direkt något på brudaret men det är vackert att bilda en gång som de kan gå genom på väg till sitt färdmedel. Tänkt dock på att använda långa tomtebloss då de vanliga brinner ut snabbare än kvickt.

Andra idéer är exempelvis pappersflygplan, knallsnören, lavendel, ballonger, och glow sticks.

Psst! Följ vår anslagstavla Ris eller ros på Pinterest för ännu fler tips.